Ga terug
40jaar

Haket 40 jaar

Tholen - Sommige mijlpalen kun je niet zomaar voorbij laten gaan. Dat vonden ook de gebroeders Haket van de gelijknamige tuinbouwtoeleverancier uit Wateringen. “Wij zijn trots op ons bedrijf en op onze medewerkers en dit wilden wij laten zien. Wij hebben het jubileum in de vorm van een bedrijfsweekend met het personeel gevierd en daarmee toch even stilgestaan bij de oorsprong van Haket.”


De gebroeders van links naar rechts: Ronald, Hubert en Roelof Haket

De oorsprong
In de beginjaren was het geruime tijd alleen Haket wat de klok sloeg. In 1979 was het vader Dolf Haket die in Delft en later in De Lier van start ging met de productie en installatie van watersystemen voor de glastuinbouw.  Na enkele jaren kwamen daar schermingsinstallaties bij. “Een logische combinatie toen, zoals water- en elektrotechniek dat tegenwoordig is”, vertelt Roelof Haket aan de kantinetafel.

Lange tijd was Haket onderaannemer, maar vanaf 2000 ging Haket ook als hoofdaannemer de markt op. “Vanaf dat moment zijn we gaan groeien en werden de projecten in toenemende mate ook internationaal.”

Tegenwoordig valt de naam Haket vaak in één adem met Elektravon, waarmee onder de naam Elektravon-Haket nauw samengewerkt wordt. Binnen deze combinatie kunnen klanten de combinatie water- en elektra installaties op projectbasis kopen.


In de kas in aanbouw bij Huub van Leeuwen in Poeldijk

“In de kantine hebben we een landkaart hangen, waarop ik van plan was vlaggetjes te prikken voor de landen waar we inmiddels allemaal projecten gedaan hebben”, vertelt Ronald, waarna hij uit zijn hoofd Canada, Amerika, Duitsland, Turkije, Polen, Griekenland en Kazachstan opsomt.

Maar ook ‘gewoon’ Poeldijk, waar het team van Haket momenteel bij een nieuwbouwproject betrokken is, of een spoedklus waarbij iemand met een duikpak een probleem in de aanzuigleiding van een bassin oplost. De foto hangt op de fotowand in de kantine.

Dit alles dikwijls nog met personeel dat al lange tijd bij het bedrijf werkt. “Zij hebben in de loop van de jaren systemen gebouwd en geïnstalleerd op zowel nieuwe als bestaande glastuinbouwbedrijven
in hele specialistische proeftuinen, maar ook voor de grotere bijvoorbeeld paprika- en tomatentelers.”

Kennis bij het systeem
De overgrote meerderheid van de projecten gaat om watertechniek, maar nog steeds doet Haket ook een stukje scherming. “Daardoor kom je nog eens ergens anders terecht dan in een kas zelf”, vertelt Roelof. “Een verzorgingstehuis bijvoorbeeld waar een scherm geplaatst moet worden of in een kippenstal waar een oprolbaar doek geplaatst moest worden.”

Maar genoeg over het verleden. In de opslagloods stonden begin december weer negen waterunits klaar voor transport. De blik is gericht op de toekomst. Een toekomst met schaalvergroting en internationalisering in een bij vlagen best wel wispelturige markt. “Als bedrijf zorgen wij ervoor dat wij stabiel staan. Dat is het belangrijkste. Wij willen blijven bouwen, tekenen en ontwerpen zodat we kunnen inspelen op specifieke klantwensen. Zo is het mogelijk om de hoogte in te gaan met waterunits als de ruimte beperkt is.”

Alles om de klant, teler, toeleverancier dan wel hoofdaannemer te ontzorgen, zo benadrukken Ronald en Roelof.  “Daar komt bij internationale projecten specifieke kennis kijken. Kennis die je meelevert bij je product, omdat daar in het buitenland nog weleens extra om gevraagd wordt.”

Tot slot willen de mannen graag alle toeleveranciers en klanten bedanken voor het vertrouwen in de afgelopen jaren en voor in de toekomst. “Zonder hen zou dit jubileum niet mogelijk zijn geweest.”

Haket Handelsonderneming B.V.
Certificeringen onderaan pagina

 

  

                                     

 

Haket Handelsonderneming B.V. logo
Haket Handelsonderneming B.V.

Copyright © 2024 Haket Handelsonderneming B.V. | Alle rechten voorbehouden | Site-Index | Privacyverklaring